30.5.2023

Så påverkas ekonomin i din solcellsanläggning: Viktiga faktorer att ha koll på

Att investera i solceller för din villa kan vara en smart och miljövänlig lösning. Men för att få en korrekt uppfattning om hur lönsam installationen kan vara är det viktigt att göra en noggrann kalkyl. I det här blogginlägget går vi igenom några viktiga faktorer du bör tänka på när du kalkylerar din solcellsanläggning och vilka förutsättningar som kan påverka kalkylens resultat.

  1. Säkringens storlek: De vanligaste säkringarna för villor är 16, 20 eller 25 A, och de måste vara under 100 A för att skattereduktion ska kunna erhållas. Kontrollera om installationen av solceller innebär att du måste installera en högre säkring, eftersom detta kan leda till en ökad elnätsavgift. Se till att rätt tariff för den aktuella säkringen ingår i kalkylen och kontrollera ditt elnätsföretags avtalsvillkor för eventuella förändringar i ditt abonnemang efter solcellsanläggningens installation.
  2. Elpris och överföringsavgift : Många kalkylverktyg använder schabloner för elpris och överföringsavgift, vilket kan variera mycket beroende på dina förutsättningar och marknadens utveckling. Se till att kalkylen tar hänsyn till dessa variationer och att de använda värdena är realistiska.
  3. Skattereduktion endast för inmatad el upp till 30 000 kWh/år: Du får inte skattereduktion för den mängd el som överstiger den mängd el byggnaden (anslutningspunkten) använt. Mängden el och din elanvändning kan variera olika år. Kontrollera med ditt elnätsföretag hur din elanvändning har varierat de senaste åren och att värdet i kalkylen är rimligt utifrån dessa variationer.
  4. Intäkter från försäljning ska understiga 100 000 kr per år: För att bli befriad från moms måste intäkterna från försäljning av el understiga 100 000 kr per år. Kontrollera hur din elanvändning varierar, förväntad elproduktion och försäljning samt vilket elpris som använts i kalkyler. De flesta villaägare bör inte överstiga denna gräns.
  5. Maximal toppeffekt 500 kW: För att undvika energiskatt bör din solcellsanläggning ha en maximal toppeffekt på 500 kW. Denna effekt bör framgå i offerten från din leverantör.

Att göra en noggrann kalkyl för din solcellsanläggning är avgörande för att förstå dess lönsamhet och för att säkerställa att du får ut mesta möjliga av din investering. Genom att ta hänsyn till faktorer som säkringens storlek, elpris, överföringsavgifter, skattereduktioner, intäkter från försäljning och maximal toppeffekt kan du få en mer korrekt uppfattning om vad du kan förvänta dig av din solcellsanläggning.

Att installera solceller är inte bara ett sätt att bidra till en hållbar framtid, utan det kan också vara en lönsam investering på lång sikt. Om du är intresserad av att lära dig mer om solceller och hur de kan passa dina behov, kontakta oss på Vestsol för en kostnadsfri konsultation och offert. Tillsammans kan vi arbeta för en grönare och mer hållbar framtid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna om solenergi, branschnyheter och strålande erbjudanden.

LÄS VIDARE
Relaterade nyheter

Vi hjälper dig njuta extra mycket av solen.

Vi hjälper dig genom hela processen och ser till att du kan dra nytta av solenergi för decenier.